Tagliatelle med torkad ostronskivling och vitlök
Ingredienser:
250 g färska lasagneplattor
25–30 g torkad ostronskivling
2 vitlöksklyftor
20 g parmesan
Olivolja
4 kvistar timjan
8 valnötshalvor
2 msk cottage cheese (eller vegansk färskost)
2 nävar ruccola
ca 600 ml vatten
(ev. lite extra varmt vatten vid behov)
Så här gör du:
Lägg den torkade ostronskivlingen i en skål och täck med varmt vatten. Låt stå i ca 20 minuter tills de mjuknar. Krama ur svampen lätt och skär i mindre bitar om de är stora. Spara blötläggningsvattnet och sila det genom ett fint filter (t.ex. kaffefilter eller finmaskig sil).
Koka upp nytt vatten i en vattenkokare. Skär lasagneplattorna på längden i ca 1 cm breda tagliatelleband.
Skala och skiva vitlöken tunt. Riv parmesanen. Skölj och torka ruccolan. Stöt valnötterna grovt i en mortel.
Hetta upp en stor stekpanna (utan fett) och rosta den återfuktade ostronskivlingen på hög värme tills den får lite färg.
Ringla i lite olivolja, tillsätt vitlöksskivorna, riv av timjanbladen och smula ner valnötterna i pannan.
När vitlöken börjar få färg, lägg pastan direkt i pannan. Häll försiktigt på tillräckligt med varmt vatten (från vattenkokaren) så att pastan precis täcks. Du kan också använda lite av det silade svampvattnet för ännu mer smak.
Låt sjuda i ca 4 minuter under omrörning tills pastan har sugit upp det mesta av vätskan och såsen börjar tjockna. Tillsätt vid behov mer varmt vatten i små mängder.
Rör ner parmesan, cottage cheese och ruccola. Smaka av med salt och peppar.
Avsluta gärna med en skvätt extra jungfruolivolja innan servering.
Ostronskivlingsschnitzel med stekt huvudsallad
Ingredienser:
För schnitzlarna:
500 g ostronskivling
3 msk majsstärkelse
6 msk vatten
1 tsk köftekrydda
1 tsk rökt paprikapulver
0,5 tsk mild pul biber
Salt
Svartpeppar
150 g panko
3,5 msk rapsolja
4 citronklyftor
För salladen:
1 huvudsallad
3 msk olivolja (extra jungfru)
1 vitlöksklyfta
500 g osötad växtbaserad yoghurt
1 tsk sumak
0,5 tsk mild pul biber
1 msk veganskt smöralternativ
1 tsk torkad mynta
1 tsk söt paprikapulver
Ev. pinjenötter
Så här gör du:
För schnitzlarna:
Rengör ostronskivlingen och skär den i skivor.
Blanda majsstärkelse med vatten, köftekrydda, rökt paprikapulver, pul biber, lite salt och peppar i en djup tallrik tills det blir en klibbig smet.
Häll pankon i en annan djup tallrik.
Hetta upp rapsoljan i en stor stekpanna.
Doppa ostronskivlingsskivorna i stärkelseblandningen på båda sidor och vänd dem sedan i pankon tills de är helt täckta.
Stek i den heta oljan i 3–4 minuter per sida tills de är gyllenbruna.
Låt schnitzlarna rinna av på hushållspapper.
Servera med citronklyftor.
För salladen:
Tvätta och torka huvudsalladen. Ta loss bladen och skär dem i strimlor.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna och stek salladen tills vätskan har avdunstat och bladen fått lite färg. Lägg i en skål och låt svalna.
Skala och finhacka vitlöken och blanda den med yoghurt, sumak, pul biber och lite salt i en skål.
Smält smöralternativet i en liten panna och rosta den torkade myntan i det.
Tillsätt paprikapulvret och fräs kort.
Blanda yoghurtsåsen med den stekta salladen, rör om väl och lägg upp på ett fat.
Ringla över smörsåsen och toppa ev. med pinjenötter.
torkad Shiitake
Miso-soppa med torkad shiitake (4 portioner)
Ingredienser:
1 liter vatten
60 g misopasta
30 g torkad shiitake
60 g tärnad tofu
4 salladslökar, hackade
1/2 ark nori
1 msk soja
1 ask röd rädisa-microgreens (röd rädisa skott)
Så här gör du:
Koka upp 1 liter vatten i en kastrull.
Lägg den torkade shiitaken i blöt i hett vatten i ca 20 minuter tills den är mjuk. Skär i mindre bitar vid behov.
Skär norialgbladet i små bitar och tärna tofun.
Lägg nori, den blötlagda shiitaken och tofun i kastrullen. Låt sjuda i 5 minuter.
Blanda under tiden misopastan med lite varmt vatten i en separat skål tills den lösts upp helt.
Tillsätt misoblandningen, den hackade salladslöken och sojan i kastrullen. Rör om ordentligt.
Låt stå i 1–2 minuter utan att koka.
Toppa soppan med microgreens av röd rädisa före servering.
Hemmagjord kebab med Lion's Mane (Igelkottstaggsvamp) 2 P
INGREDIENSER
400 g Lion's Mane svamp
2 vitlöksklyftor
1 tesked spiskummin
1 tesked malen koriander
1 nypa rökt paprika eller söt paprika
2 matskedar olivolja
Salt, peppar
För smörgåsen
2 pitabröd
1 skyr-yoghurt
Citronsaft
Instruktioner
Riv Lion's Mane svampen i strimlor för hand, längs med fibrerna. Lägg i en skål. Förvärm ugnen till 200°C (varmluft).
Skala och hacka vitlöken. Tillsätt den i skålen med svampen.
Tillsätt olivolja, kryddor, salt och peppar och blanda väl.
Sprid ut svampstrimlorna på en bakplåt täckt med bakpapper.
Grilla i cirka 20–30 minuter (beroende på ugnens styrka) och rör om halvvägs genom tillagningen.
Servera som den är, som ett tillbehör eller för att fylla pitabröd som en kebab.